appikonappstoreMusik i Syds

OSYNLIGA KONSERTSALAR

googleplay

 

IRHAL – Moments from Tahrir Square
A story about the strong power of music

Ramy Essam & Vindla String Quartet

När Ramy Essam, musiker från Mansoura i Egypten, spelade sina protestsånger på Tahrir-torget i Kairo under revolutionen 2011 fick han 100 000-tals människor att stämma in. För det blev att arresterad, torterad och censurerad. Sedan oktober 2014 har Ramy en fristad i Malmö och kan nu fortsätta sin kamp för frihet genom sin musik.

Musik i Syd bjöd in Ramy Essam att tillsammans med Vindla String Quartet dela med sig av sin historia, och detta genom genom ett platsspecifikt musikstycke på Möllevångstorget i Malmö. Det handlade om att erbjuda musikerna en konstnärlig utmaning och ett spännande samarbete, samt att visa att Musik i Syd som musikinstitution är en viktig del i det professionella nätverket kring inflyttade musiker.

Välkommen att ta del av musiken och processerna bakom. Ramys starka röst för frihet blandat med Vindlas stråkarrangemang och autentiska ljud från protesterna 2011 blir ett gripande ljudlandskap.

Musiken kan upplevas genom en app i mobilen. Ladda ner appen ”Musik i Syd”, ta på dig lurar, bege dig in i musiken och låt dig guidas mellan Ramy Essams olika spelplatser på Tahrir-torget. (Du måste vara på plats.) Avsluta din upplevelse vid statyn där Irhal (Leave) kulminerar – låten som till slut fick president Mubarak att avgå, som har satt press på militären, som har blivit ett soundtrack till revolutionen i Egypten och framröstad som en av de mest världsförändrande sångerna.

Instruktioner finns på arabiska, engelska och svenska. Projektet är ett samarbete med Fristad Malmö.

Osynliga konsertsalar är en del av Musik i Syds utvecklingsarbete med digitala scener för musik som stöds av Kulturrådet och Region Skåne. Syftet är dels att flytta ut ny musik i stadsbilden via digitala media, dels att ge kompositörer en samtida utmaning att skriva för en specifik plats och särskilt för digital distribution. App-produktion: Do-fi.

Se info om nerladdning och lyssning här.

Läs mer om fristäder och ICORN – International Cities of Refuge Network, icorn.org.


Väggarna vaknar i Kristianstad!I samband med att Kristianstad fyllde 400 år 2014 blev 800 elever
i åk 9 kompositörer när de tonsatte historiska byggnader i staden.

Att tonsätta Skåne?


Flera av Musik i Syds osynliga konsertsalar med nyskriven musik hittar du i Ystad, Lund och Kristianstad.

Musik i Syd

KULTURKVARTERET KRISTIANSTAD
Kanalgatan 30
291 34 Kristianstad

Musik i Syd CHANNEL

  NYHETSBREV
 
Kontakt